L'objectiu d'aquest blog és una passejada cultural pel món de la poesia i del teatre i conèixer la creativitat poètica de casa nostra.

dilluns, 19 d’octubre del 2015

Homenatge a Joan Margarit



La força poètica de Joan Margarit l’ha treballada la farga de la vida i l’esperit de la natura. Una poesia que teixeix una emocionada filosofia humana que ensenya a caminar pel món intuint els missatges positius de situacions i accions que porten el segell de l’adversitat. Una poesia pedagògicament humana que mena a endinsar-se en les intimitats, modelant la imatge física per bastir la integral. El seu darrer llibre DES D’ON TORNAR A ESTIMAR que concep l’amor com un espai físic, espai que endevino és el ser humà, que en els diferents ambients de la seva vida, sempre ell és amor. L’espai és un despertador de la consciència de la realitat de la vida. I precisament aquest llibre centra l’ambient poètic que es viurà a Parets del Vallès en la FESTA DE LA POESIA, organitzada per l’entitat cultural Niu d’art poètic, de la població vallesana. La centralitat de la festa rau en un emotiu espectacle poètic musical bastit amb dotze poemes del llibre esmentat, portats a l’escena per l’actor i narrador granollerí PACO ASENSIO, acompanyat pel violinista Ernest Briceño, director de l’escola de música CEM Maria Grever i fundador del grup musical Cordes del Món. Una projecció d’un vídeo ambientarà el recital amb la dansa d’Àgueda Murillo amb enquadres de llibres i fotos del poeta homenatjat. El programa de la vetllada ens presenta com es desenvoluparà. Desprès de la salutació del president de l’entitat es faran públics els guanyadors o guanyadores del concurs de poesia, al que s’hi van presentar trenta treballs, amb una explicació de la qualitat i la temàtica preferida. A continuació el Concurs de Rapsodes en el que hi participen onze aspirants als premis amb l’obligació de recitar dos poemes, un de Joan Margarit i un segon de lliure elecció. Acabada la participació dels rapsodes, el jurat format per set experts en poesia es retira a deliberar i mentre, es representa l’espectacle poètic musical esmentat. La festa acaba amb el lliurament de premis, un obsequi a cada rapsode i als tres poetes guardonats, tancant l’acte el Sr. Alcalde de Parets, Sergi Mingote. La d’enguany és la 28ena Festa de la Poesia amb un llarg historial començat els anys seixanta del segle passat. El Niu d’Art amb el recolzament de l’Ajuntament treballa durant l’any en la promoció de la llengua a través de la poesia amb l’organització de recitals mensuals, organització d’un concurs escolars com també tertúlies literàries, convidant escriptors per presentar el seu darrer llibre. Una de les característiques del Niu d’Art rau en el fet de col·laborar en crear un ambient de bona companyonia entre totes les entitats de Parets del Vallès. El Niu d’Art convida a la seva festa a tots els amics i amigues de la poesia de Parets i Comarca, el dissabte 24 d’octubre d’enguany a les 18 h. al teatre de Can Rajoler.

dimarts, 13 d’octubre del 2015

Festa 2on Aniversari

Hermanados i agermanats palesa la bona convivència entre persones de dues cultures diferents que són capaces de viure i d'entendre's. Els germans són iguals per la sang i diferents per la identitat. I celebrar festes b asades en aquesta filosofia és un signe de maduresa humana, cívica i social. Totes les activitats que tenen por objectiu un agermanament mereixen les millors de les lloances. Saber conviure en les diferènciesés un signe políticament de maduresa i socialment d'universalitat. Perquè,encara que sembli impossible, totes les persones en la seva individualitat porten el segell de la univresalitat. I n o entendre aquesta qualitat és posar-se d'esquena a la vida i a la història.La meva méscordial felicitació a l'entitat de Parets del Vallès que de l'agermanament en fa un model de vida i un motiu de bona convivència.És una de les millors maneres de treballar per la pau del món.

dimecres, 7 d’octubre del 2015

Carta oberta a tots els amics i amigues de la poesia de Parets del Vallès



Benvolguts ciutadans i ciutadanes: Per raons, totes elles respectables, el Sr. Jaume Anfruns va dimitir de president del Niu d’Art Poètic de Parets. L’assemblea de socis acceptà el meu nom, no essent jo ciutadà de Parets, però sí molt vinculat al Niu d’Art i també a la població. Només desitjo tenir la mateixa il·lusió i entusiasme del dimitit president per continuar la seva tasca, fer el Niu d’Art encara més universal i una entitat cultural capdavantera i envejada en el camp de la poesia. Conec força els poetes i poetesses de Parets i alguns dels seus llibres publicats que he llegit, com també l’entusiasme de biblioteques i escoles per aconseguir que cada paretà descobreixi el poeta que porta dins. I per fer-ho possible el Niu d’Art obra les portes a tots els seus actes i li plauria moltíssim la presència, en els recitals del darrer diumenge de cada mes, de rapsodes i poetes de totes les edats presentant poesies pròpies o d’altri. Des d’aquestes ratlles també convido a tots els paretans amics de la poesia i de l’art a la Festa de la Poesia que se celebrarà al Teatre de Cal Rajoler el dia 24 d’aquest mes d’octubre a les 18 h., en la qui hi actuaran onze rapsodes d’arreu de Catalunya i es lliuraran els premis de Poesia en els que hi han participat trenta poetes catalans. No m’allargo més, només afegir que el Niu d’art continua tenint la mà estesa a totes les entitats de la població oferint-les-hi  col·laboració i desitjant la seva. Tots junts per un Parets cultural capdavanter a Catalunya.
En nom meu i de tota la Junta una cordial salutació a tots els veïns i veïnes de Parets.
Joan Sala Vila, president.  

dimarts, 6 d’octubre del 2015

Concert de CORDES DEL MON al Museu etnològic de Barcelona



Quatre anys d’obres han obert les portes d’un Museu remodelat i definidor de la importància de les persones en la configuració de la història. La inauguració de la segona etapa del Museu, celebrada en els jardins que l’envolten, presentà un programa d’una gran riquesa cultural popular en el que la música esdevingué la gran protagonista, com nom podia ser d’altra manera però la música dels pobles. En el concepte global de la història amb que es vol definir la humanitat, el grup musical que té dues seus, una en el Museu Etnològic i l’altra en el CEM Maria Grever de Parets, CORDES DEL MÓN definia perfectament la filosofia del missatge. Conjunt musical, dirigit per Ernest Briceño, Director de l’escola CEM Maria Grever, format per músics d’arreu del món interpretà peces musicals populars de diferents cultures i ètnies. El programa explicava amb prou claredat en que consisteix un món global. Els músics persones lliures interpretant músiques del món definien amb la seva actuació que allò verdaderament vàlid és la música, i la música és la manifestació de l’espiritualitat humana,verdader factor de les col·lectivitats en pau. La grandesa de l’acte va raure en la senzillesa dels orígens en una manifestació de la magnitud del ser humà que és capaç de crear instants de felicitat infinita. Per què la importància de l’acte humà no prové del seu valor econòmic sinó de la intensitat emotiva de les persones. I en el Concert del Museu Etnològic en cada nota musical i en cada paraula dels narradors hi bullia la passió dels cors de tots els assistents.